• Ovocno-zeleninový deň

          • Dňa 9.10 sa v našej MŠ konala akcia  Ovocno-zeleninový deň.  Deti pomenovali prinesené produkty a potom ochutnávkou rozlišovali rôzne chute ovocia a zeleniny. Zaspievali sme si pesničky  o ovocí a zelenine.

          • Environmentálna výchova

          • Dňa 10.10.2023 detičky z MŠ Borodáča 6 sa vybrali na environmentálnu vychádzku. Zbierali sme gaštany, listy a pozerali znaky jesene v prírode. Tešili sme sa z vychádzky. 

          • Rodičovské združenie.

          • Milí rodičia

            POZÝVAME VÁS NA PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE V PONDELOK 25.09.2023 O 15:30 h. V TRIEDE LIENKY

            PREZENČNÁ LISTINA – podpis zúčastnených rodičov na prezenčnú listinu.

            PROGRAM: 1. PRIVÍTANIE, oboznámenie s programom

            2. VED. ŠJ ING. M. SEGIŇOVÁ – INFORMÁCIE O STRAVOVANÍ v šk. roku 2023/2024

            3. PRIMÁTOR MGR. PETER FIABÁNE - STRETNUTIE S RODIČMI ŠKOLY /príchod o 16:00 h./

            4. SCHVÁLENIE PREVÁDZKOVEJ DOBY MŠ V ŠK. ROKU 2023/2024

            5. SCHVÁLENIE RODIČOVSKÉHO PRÍSPEVKU DO OBČIANSKEHO ZDRUŽENIA ,,Škôlkari“

            6. OBOZNÁMENIE SO ŠKOLSKÝM PORIADKOM MŠ

            7. INFORMÁCIE O CHODE MŠ

            8. OBOZNÁMENIE SO ŠkVP ,,ZVEDAVÉ SLNIEČKO“

            9. VOĽBA ČLENA DO OZ ,,Škôlkari“

            10.VOĽBA ČLENA DO RADY ŠKOLY

            11. DISKUSIA

            12. ZÁVER

            Prosíme, zabezpečte si prevzatie dieťaťa pred plenárnym rodičovským združením, bude dlhšie trvať. Ďakujeme

          • Oznam pre rodičov- Motýliková trieda

          • Vážení rodičia, 

            odteraz budete môcť komunikovať s pani učiteľkami prostredníctvom e-mailu. E-mail msborodaca6za@gmail.com

            Kde budete môcť odhlasovať svoje deti z dôvodu choroby, alebo rodinných dôvodov. Stravu však musíte odhlásiť v školskej jedálni! 

            Ďakujeme

            pani učiteľky z motýlikovej triedy

             

          • Dotácia na stravu.

          • Informácia o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

            V zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu(ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa poskytuje v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) alebo lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, si vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto diétne jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadatea dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak dieťa navštevuje  posledný ročník MŠ a máte záujem o poskytovanie dotácie na stravu na  dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu.

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Je na rozhodnutí zriaďovateľa školy, akú formu prejavenia záujmu o poskytnutie dotácie na stravu na dieťa použije (v zápisnom lístku na stravovanie alebo na samostatnom tlačive, pričom môže ísť o písomnú alebo elektronickú formu, napr. prostredníctvom Edupage), avšak zriaďovateľ školy musí mať jednoznačne preukázané, že rodič dieťaťa podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách požiadal o poskytnutie dotácie na stravu.

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

            Návratku je možné stiahnúť si v sekcii Dokumenty alebo na priloženom odkaze:

            https://www.msdukelska.sk/dokumenty.phtml?id3=78791

          • Zatvorenie MŠ.

          • Odo dňa 2.8.2023 (t.j.streda) bude MŠ zatvorená so súhlasom zriaďovateľa z prevádzkových dôvodov a zníženého počtu detí. 

          • Dodatočný zápis do materskej školy.

          •  

            Zápis do   Materskej   školy,  Nám. Janka Borodáča 6 v Žiline na školský rok 2023/2024
            bude  v zmysle  platných  predpisov  a po určení termínu  zriaďovateľom prebiehať  na 
            základe  podania  písomnej  žiadosti: 


            do konca júla 2023 v budove elokovaného
            pracoviska A. Kmeťa na Ul. A Kmeťa 66 v Žiline


            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný riaditeľke materskej školy doručiť písomnú žiadosť
            spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast,
            ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.
            V prípade, že sa jedná o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je nutné k žiadosti a potvrdeniu o zdravotnom stave dieťaťa priložiť aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Podmienky  prijímania  detí  do  materskej  školy:
            - prednostne sa do materskej školy budú prijímať deti,

            - pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné deti ktoré dovŕšia 5 rokov do 31. augusta 2023 ( podľa miesta trvalého bydliska a podľa spádovej oblasti – ktorú určil zriaďovateľ školy mesto Žilina ), pokiaľ sa rodič nerozhodne pre inú MŠ.
            - dovŕšili šesť rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania ešte jeden školský rok),
            - nedovŕšili päť rokov veku, ale jeho zákonný zástupca k žiadosti o prijatie dieťaťa, ako dieťaťa plniaceho povinné predprimárne vzdelávanie predloží súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, (predčasné plnenie povinného predprimárneho vzdelávania)

            - v prípade voľnej kapacity:
            - všetky ostatné deti od 3 - 5 rokov veku

            Ziadost_o_predprimarne_vzdelavanie.doc

             

             

          • Bábkové divadlo O Zvedavom sloníkovi.

          • Dňa 28.06.2023 deti našej materskej školy navštívili Bábkové divadlo v Žiline. So záujmom a s nadšením sa zúčastnili predstavenia O zvedavom sloníkovi. Už teraz sa tešia na ďalšie návštevy bábkových predstavení. Dovidenia v budúcom školskom roku.

          • Informácie MŠ počas letnej prevádky .

          • Materská škola bude otvorená počas letnej prevádzky v dňoch od 3.7.2023 do 4.8.2023 v triede LIENOK.

            Stravava počas letnej prevádzky bude v dňoch 3.7.2023 do 21.7. 2023 bude zabezpečená ŠJ pri ZŠ s MŠ Dolná Trnovská- kontakt p. vedúca Ľ. Košťálová 041/ 596 40 96-sjtrnove@gmail.com

            Od 24.7. 2023 do 4.8. 2023 ŠJ Karpatská - kontakt p. vedúca V. Švaňová 041/ 525 28 42 - sjzakarpatska@gmail.com

          • Liečivá lúka.

          • Dňa 22.6.2023 nás navštívila pani z knižnice, ktorá mala pre deti prichystaný zaujímavý program. Oboznámila ich s liečivými bylinkami, ktoré si deti mohli chytiť a popozerať. Ochutnali dobrý čajík z rumančeka . So záujmom si vypočuli príbeh o skoroceli. Oboznámiíli sa aj s inými knihami o liečivých bylinkách. Pani knihovníčka ich pozvala na návštevu do knižnice. Zaspievali sme si spoločne známe piesne s letnou tématikou. Deti boli zaujaté a tešia sa na ďalšiu návštevu.

          • Deň detí .

          • Dňa 1.6.2023 sme oslávili deň detí súťažami, hrami občerstvením. Všetky deti boli odmenené madailami, darčekmi a občerstvením.

          • Záchranárske psy.

          • Dňa 1.6.2023 sme v našej materskej škole privítali záchranárske psy, ktoré nás potešili svojimi ukážkami, šikovnosťou. Pohrali sme sa s nimi, mali príležitosť pohladiť ich.

          • Sokoliari.


          • Dňa 26.5.2023 sme privítali v našej materskej škole Sokoliarov. Zoznámili nás s rôznymi druhmi vtákov, spôsobom ich života. Jednotlivé druhy vtákov mali deti možnosť vidieť aj sa s nimi oboznámiť aj priamo. Ukázali nám ako vedia lietať a poslúchhať . Nakoniec sme si ich mohli aj pohladkať. Deti boli z akcie nadšené .

          • Cesta mlieka.

          • V treťom májovom týždni sme spoločne plnili jednotlivé úlohy z projektu Cesta mlieka. Dňa 16. 5. sme si pripomenuli Svetový deň mlieka. Prostredníctvom aktivít a prezentácii deti tískavali poznatky o spracuvávaní mlieka, výrobe mliečnych výrobkov.  Vyzdvihli sme si dôležitosť prijímania mliečnych výrobkov pre naše zdravie. Uskutočnili sme kvíz, v ktorom si deti upevnili poznatky. Ochutnávali sme mlieko, mliečne nátierky a jogurty.
          • Deň matiek

          • Dňa 16.5.2023 sa uskutočnila besiedka, na korej si deti uctili svoje mamičky a babičky programom zostaveným z piesní, básní a tančekov. Na záver svoje mamičky potešili zhotoveným darčekom a pozdravom

          • Bábkové divadlo Lienka -Zakliata princezná

          • Dńa 15.5. k nám zavítalo marionetové bábkové divadlo. Príbeh, ktorý  si deti s nadšením pozreli bol inšpirovaný rozprávkou o Šípkovej Ruženke. Deti ocenili rozprávku veľkým potleskom. Mali možnosť pozrieť si bábky Marionety zblízka. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Záchranári v našej škôlke.

          • Dňa 26.4.2023 zavítali do našej materskej školy záchranari. Oboznamovali nás s poskytovaním prvej pomoci. Deti si  v priamom procese vyskúšali používanie zdravtnickych pomôcok a prístrojov. Počas celej akcie boli zaujaté a veľmi sústredené.

          • Deň Zeme.

          • Dňa 20.apríla sme si pripomenuli Deň Zeme. Vybrali sme sa do blízkeho Framborského parku, kde sme spoločne pozorovali a rozlišovali živú a neživú prírodu.. Rozvíjali sme sluchové , zrakové a čuchové vnímanie priamou účasťou- objímali sme stromy, voňali kvety, pozorovali včely v úľoch,kvety na lúke a pomenovali sme známe reálie.Na záver sme zbierali prírodný materiál.

          • Vychádzka cez Žilinu

          • Deti dnes navštívili Veľkonočnú výstavu s názvom Jarné tvorenie so Živenou. Videli jarné a veľkonočné dekorácie a milá teta im ukázala aj vlastné výrobky z drôtu . Najviac sa im páčila ovečka a malé zajačiky. Cestou si obzreli okolie. Veľký úspech mala fontána na Marianskom námestí

    • Kontakty

      • Materská škola
      • msborodacaza@msborodacaza.sk, sjzalimbova@gmail.com
      • 0904 304 490
      • Nám. Janka Borodáča 6, 010 08 Žilina od 01.09.2022 so sídlom na Hollého 66. 0 10 01 Žilina Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje